img
Header Sidebar Info

BAZLAMA – PÂINE TURCEASCĂ LA TIGAIE, CU CHEFIR ELDA

Gustoasă, pufoasă, aerată! O pâine care se prepară mult mai rapid și se coace în tigaie! Nu necesită frământare multă iar textura catifelată îi asigură succesul la orice masă. Fie masă românească, dar, mai ales, turcească.

5 iunie este sărbătoare în comunitatea turcească dobrogeană. Este Ziua Limbii Turce. Prilej să fim invitați la büyük anne (bunica) Aylin din Amzacea, cea care ne-a învățat câteva bunătățuri culinare pe care le regăsiți pe site-ul nostru: ayran, salată de vinete cu iaurt și usturoi, yayla çorbasi (ciorba turcească de iaurt cu mentă) sau cilbir (ouă poșate turcești).

De data asta, ne-a împărtășit o rețetă mult mai rapidă de pâine, așa cum o prepară turcii la tigaie și pe care o mănâncă cu ceai la micul dejun sau cu unt deasupra și o felie de cașcaval gustos.

Haziran Romanya Türk Dili Bayramı Kutlu Olsun! (La mulți ani de Ziua Limbii Turce)

INGREDIENTE (pentru 10 foi):

✅ 300 ml apă călduță

✅ 180 ml chefir ELDA, la temperatura camerei

✅ 8 gr drojdie uscată

✅ 15 gr zahăr

✅ 600 gr făină albă cernută

✅ 6 gr sare

✅ 30 ml ulei de măsline + ulei de măsline pentru pensulat

✅ pătrunjel proaspăt tocat sau ceapă verde tocată

MOD DE PREPARARE:

1. Într-un bol mediu-mare, cu o spatulă, amestecă bine apa călduță, drojdia și zahărul. Lasă să stea într‑un loc cald timp de 5‑10 minute pentru a activa drojdia. Amestecul va fi spumos şi cu bule când este activat.

2. Separat, într-un bol mic, amestecă chefirul ELDA la temperatura camerei cu uleiul de măsline şi cu sare și toarnă-le peste maiaua activată.

3. Începe să presari făina cernută, amestecând cu spatula pentru ca, în final, să frămânți cu mâna, până faci o bilă mare rotundă. Răstoarnă aluatul pe un blat de lucru înfăinat și continuă să frămânți vreo 3-4 minute, presărând făină, până când aluatul nu mai este lipicios.

4. Modelează un șnur din aluat și împarte-l în 10 bucăţi egale. Presară uşor cu făină și realizează 10 biluțe. Acoperă-le cu un prosop de bucătărie curat și lasă-le să se odihnească timp de 15 minute.

5. Cu ajutorul palmelor, pe masa de lucru, realizează o foaie rotundă de aproximativ 18 cm, din fiecare biluță. Pensulează suprafața fiecărei foi cu ulei de măsline.

6. Într-o tigaie nonaderentă pusă la încins deja la foc mic, pune prima foaie cu suprafața pensulată în jos. Pensulează cu ulei de măsline și suprafața superioară a foii din tigaie. Coace cam 1 minut pe o parte, la foc mediu, până când suprafaţa superioară este acoperită cu bule şi partea inferioară este aurie în jurul marginilor şi cu pete maronii.

7. Întoarce foaie pe partea opusă, ajutându-te de spatulă şi coace iar pentru aproximativ 1 minut. Orientează-te ca timp și în funcție de tipul de tigaie.

8. Scoate pâinea pe o farfurie și acoperă cu un prosop pentru a se păstra pufoasă și treci la coacerea următoarei foi.

Servește cu unt topit și pătrunjel proaspăt tocat (sau ceapă verde tocată) lângă un pahar de chefir ELDA sau pe post de lipie cu cremă de brânză proaspătă ELDA cu ceapă verde și mărar.

Poftă bună, poftă de #gustdobrogean,

De la ELDA, măiastra laptelui dobrogean!

COPYRIGHT©2023 ELDA LACTATE