img
Header Sidebar Info

CACIK TURCESC – SOS DE CASTRAVEȚI CU IAURT ELDA

Cacik-ul (pronunțat ceacic) nu lipsește de pe masa turcilor dobrogeni. L-am gustat și noi la büyük anne (bunica) Aylin din Amzacea și îl preparăm chiar de nu suntem turci pentru că ne place să împărtășim tot ce are #gustdobrogean.

Este un sos proaspăt, răcoros, cu castraveți 🥒🥒 și iaurt,🥛 mai degrabă lichid, tocmai bun să însoțească mâncăruri mai grele cum ar fi cele cu carne de miel sau cele foarte condimentate.

Vei spune că este mai cunoscutul tzatziki grecesc. De acord dar … iată ceva diferențe:

📌 Consistența
Cacik are o consistență mai lichidă, aproape ca o supă. Acest lucru se întâmplă pentru că se adaugă apă rece. Tzatziki este mult mai cremos.

📌 Castraveții
La cacik, castraveții sunt tocați în cuburi mici sau sunt dați prin răzătoarea mare. Nu sunt lăsați să se scurgă și nu sunt storși, așa cum se face la tzatziki.

📌 Verdeața
La cacik, verdeața folosită este menta uscată, cu o aromă mult mai pronunțată în comparație cu cea proaspătă. La tzatziki, vedeta este mărarul proaspăt.

CACIK TURCESC – SOS DE CASTRAVEȚI CU IAURT ELDA

👉INGREDIENTE:

✅ 500 g iaurt gras ELDA 🥛
✅ 2-3 castraveți proaspeți 🥒🥒
✅ 2-3 căței de usturoi 🧄🧄
✅ 1 lingură ulei de măsline 🏺
✅ 1/2 cană apă rece
✅ sare, piper, după gust🧂
✅ mentă uscată
✅ 1/2 linguriță fulgi de ardei iute/ sumac/mărar uscat (opțional)
✅ 2-3 linguri zeamă de lămâie 🍋

🧑‍🍳MOD DE PREPARARE:

  1. Curăță și taie cubulețe castraveții. Zdrobește usturoiul în presa de usturoi.

  2. Pune iaurtul gras ELDA într-un bol 🥣 și adaugă peste el castraveții, usturoiul, menta, uleiul de măsline și condimentele. Amestecă bine totul.

  3. La final, adu sosul la consistența dorită, adăugând apă foarte rece. Decorează cu ulei de măsline și cu condimente. 😃

Poftă bună de #gustdobrogean împreună cu toți musulmanii din Dobrogea care, zilele acestea, au mare sărbătoare, Kurban Bayram.

Mübarek Kurban Bayramınızı sevdiklerinizle beraber sağlıklı ve huzur içinde geçirmenizi dileriz. (Vă dorim o sărbătoare a sacrificiului plină de liniște și sănătate, alături de cei dragi).

COPYRIGHT©2023 ELDA LACTATE