img
Header Sidebar Info

CHAKCHOUKA/SHAKSHUKA – OUĂ CU ROȘII ȘI CU BRÂNZĂ ELDA

Bucuroși de oaspeți? Și noi. Mai ales când ne calcă pragul prieteni din străinătate ai fiului nostru, Florin, cu poftă de gătit ,,de ale lor”. Iar noi de abia așteptăm să experimentăm gusturi noi în combinație cu #gustdobrogean.

Khaled si Amira, din Tunisia, au gătit chakchouka (în Tunisia) sau shakshuka (în Orientul Mijlociu) care, în limba arabă, înseamnă ,,un amestec” de ouă poșate, într-un sos de roșii, ardei roșu și iute și ceapă.

Chakchouka ia ceva timp de pregatire, vreo 10 de pregătire și vreo 20 minute de gătire, dar merită încercată în weekend, pentru un mic dejun târziu sau un brunch sau cină cu familia sau cu prietenii.

Este un fel de mâncare consistent, sățios și poate arăta spectaculos, dacă îl servești la masă, direct din tigaie.

👉INGREDIENTE:

✅ 150 g brânză telemea de capră ELDA
✅ 2 linguri ulei🏺
✅ o ceapă tăiată solzișori 🧅
✅ 2-3 căței de usturoi, tăiați feliuțe 🧄
✅ un ardei gras roșu tăiat fâșii subțiri
✅ un ardei iute tăiat feliuțe subțiri
✅ 400 g roșii proaspete decojite și tocate cubulețe 🍅
✅ o linguriță de chimion
✅ o linguriță de boia dulce
✅ o linguriță de turmeric
✅ sare 🧂
✅ piper🧂
✅ 3-4 ouă 🥚
✅ 2-3 fire verdeață proaspătă (pătrunjel sau busuioc)

🧑‍🍳MOD DE PREPARARE:

1. Pune uleiul la încins într-o tigaie întinsă și ușor înaltă. Adaugă ceapa, usturoiul, ardeiul roșu și ardeiul iute și lasă totul la foc mic până se înmoaie.

2. Adaugă roșiile, o linguriță de chimion, o linguriță de boia de ardei dulce, o linguriță de turmeric, sare și piper, după gust. Toarnă și o ceașcă de apă și lasă să fiarbă cam 15 minute.

3. Când sosul s-a mai îngroșat, gustă-l și potrivește de sare, dacă e necesar. Cu o lingură de lemn, fă 4 găuri largi în sos și sparge fiecare ou deasupra fiecărei găuri. (pentru a nu avea surprize ca gălbenușul să se întindă, poți sparge fiecare ou în câte un bol).

4. Redu focul și acoperă tigaia cu un capac, așteptând să se coaguleze oul cam 5 minute.
Albușul trebuie să fie bine coagulat la final, iar gălbenușul să fie moale.

5. Presară deasupra verdeață tocată fin și brânză telemea de capră ELDA, în cuburi.

Chakchouka se servește caldă, din tigaia adusă la masă. Cu puțină pâine este tocmai bună de înmuiat în sosul delicios.

Khaled și Amira au gătit în paralel câte o tigaie, să ajungă la toată familia. Așa că, dacă sunteți mai mult de 4 persoane la masă, soluția este să gătiți în 2 tigăi.

Cu drag de #gustdobrogean,
ELDA, măiastra laptelui dobrogean!

P.S. felul de mâncare se pronunță șakșuka

COPYRIGHT©2023 ELDA LACTATE