LABNEH – BILUȚE ORIENTALE DIN IAURT GRAS ELDA
Este vară iar Dobrogea noastră e plină de oaspeți din țară sau de pretutindeni. La turcoaica Aylin din Amzacea au venit rudele din Turcia și le-a pregătit, printre altele, senzaționalul LABNEH răcoritor din iaurt gras ELDA, niște biluțe de brânză cremoasă, fină, tocmai potrivite pentru serile călduroase de vară.
Se prepară foarte ușor, doar din iaurt și sare dar se poate adăuga mentă uscată (sau orice ierburi aromatice preferate) sau usturoi pisat.
Se păstrează foarte bine sub forma unor ,,biluțe”, în borcane umplute cu ulei de măsline sau floarea soarelui.
Tocmai simplitatea este cea care m-a făcut să nu îi acord credit. Ce poate fi așa de wow la iaurt strecurat? Însă, când am SIMȚIT gustul fin mi-a părut rău că am judecat așa preparat. E SEN-ZA-ȚI-E!!!
LABNEH – BILUȚE ORIENTALE DIN IAURT GRAS ELDA
👉INGREDIENTE:
✅ 900 g iaurt gras ELDA 🥛
E foarte important să fie un iaurt cremos, gras așa cum este ELDA. Iaurtul simplu sau degresat nu este potrivit.
✅ o lingură de sare 🧂
🧑🍳MOD DE PREPARARE:
-
Așază deasupra unui bol mare o strecurătoare cu găuri mici cu o pânză de tifon des (se găsește tifon special pentru strecurat la raioanele de bucătărie din magazine sau pe net).
-
Toarnă iaurtul gras ELDA amestecat cu sare
în tifon și lasă-l la scurs în frigider 1-2 zile (acoperit cu un capac), în funcție de cât de consistent ți-l dorești.
De exemplu, 8-10 ore sunt suficiente (o noapte întreagă) pentru consistența unei brânze cremoase, fine, de circa 500 g din cele 900 g de iaurt. O servești într-un castron pe care trasezi o mică adâncitură cu lingurița și torni ulei de măsline.
3. Pentru biluțe, sunt necesare 2 zile dar merită așteptarea. Trebuie să umezești mâinile cu apă pentru fiecare biluță pe care o faci.
Opțional, tapetează fiecare biluță cu mentă tocată sau usturoi pisat sau marinează în ulei de măsline cu usturoi.
🍽️ SERVIRE:
✅ ca aperitiv pe lipie sau pâine prăjită 🧇
✅ ca sos la diverse preparate din carne🍖🍗🥩, pește 🐟 sau legume. 🥗
Poftă bună, poftă de#gustdobrogean, de la ELDA, măiastra laptelui dobrogean!
COPYRIGHT©2023 ELDA LACTATE