img
Header Sidebar Info

PIPERCHI ȚÂRGÂSITI À LA ELDA – APERITIV TRADIȚIONAL AROMÂN

Dacă Dobrogea ar face un top 10 al mâncărurilor dobrogene, piperchi țârgâsiti sigur s-ar regăsi la loc de cinste macedoneană/aromână, fiind unul dintre cele mai iubite și cunoscute feluri de mâncare ale aromânilor din Dobrogea.

Este aperitivul simplu și savuros cu care maia (bunica) Chirața din satul Râmnicu de Jos, comuna Cogealac, vecina bunicilor mei, mă aștepta la masă când veneam în vacanțe. Așa i-am cunoscut gustul din copilărie. Habar nu aveam cum se prepară, eram bună doar să adulmec aromele și să potolesc pofta sufletului după ceva bun-bun.

După ani și ani, țineam minte doar cuvintele ,,dinijicati cu pătrăgiani” cu care mă îmbia maia Chirața. Când ce să vezi? La o masă cu prietenul Onuț Clenciu, m-am reîntâlnit cu gustul copilăriei.

Iar pentru că azi este 23 mai,  Ziua Națională a Aromânilor, mi-am amintit și am cerut rețeta prietenului Onuț și am preparat vestiții piperchi țârgâsiti (în traducere, ardei prăjiți) à la ELDA 😀 folosind telemeaua de capră ELDA.

👉INGREDIENTE:

✅ 1kg ardei capia roșii, mari și cărnoși, neapărat proaspeți
✅ 1 kg roșii mari, foarte bine coapte (,,pătrăgiani”)
✅ 3 căței de usturoi
✅ 300 g telemea de capră ELDA (,,caslu”)
✅ 200 ml ulei (,,untudelemnu”)
✅ 3 ouă

🧑‍🍳MOD DE PREPARARE:

  1. Într-o tigaie întinsă și ușor adâncă, încălzește uleiul de măsline cu usturoiul tăiat felii subțiri. Adaugă ardeii kapia, curățați de cotor și semințe, tăiați (,,dinijicati”) bucățele și lasă-i la prăjit până se înmoaie („s-moalji”) și se rumenesc. Amestecă din când în când.
    Ai grijă să nu îi ții prea mult ca să nu li se desprindă coaja.

  2. Adaugă roșiile tăiate felii, decojite. Roșiile se vor ,,topi” în tigaie formând un sos („dzama”) pe care îl lași să scadă ușor pe măsură ce amesteci pe foc cu o lingură de lemn.

  3. Adaugă telemeaua de capră ELDA, tăiată cubulețe și amestecă.

  4. Cu focul la minim la plită, toarnă, în fir subțire, ouăle bătute în prealabil într-un castron, amestecând continuu până la omogenizare. Acestea vor îngroșa sosul și îi vor da consistența finală, deci nu trebuie să se coacă, ci să rămînă cremoase.

  5. Gata! Servește fierbinte („upăritu”), cu mămăligă sau direct pe pâine prăjită.

TI MULȚ-AŇI! S-BÂNEADZÂ ARMÂNAMEA!

Poftă bună, poftă de #𝗴𝘂𝘀𝘁𝗱𝗼𝗯𝗿𝗼𝗴𝗲𝗮𝗻,
De la ELDA, măiastra laptelui dobrogean!

COPYRIGHT©2023 ELDA LACTATE