img
Header Sidebar Info
PLĂCINTĂ DOBROGEANĂ CU BRÂNZĂ ELDA ȘI RĂVAȘE

Iată-ne la finalul unui an nu tocmai ușor, însă noi, cei din echipa ELDA, v-am simțit aproape, de câte ori ne-ați ales să ne preferați la raft în magazine și să vă bucurați de gustul dobrogean al produselor lactate ELDA. 🍶 Pentru tot, simțim recunoștință și vă mulțumim din sufletul laptelui pe care și noi îl primim de la fermierii noștri inimoși!

Azi, vă dăruim o rețetă pe care o puteți pregăti în ultima zi de an, pentru Revelion. Dar din dar se face Rai, pentru că rețeta am primit-o și noi de la prietena noastră, Mădălina Tudora. Este verificată și gustată de generații așa cum ne-a mărturisit.

,, Rețeta aceasta o știu de la mama și de la bunica mea, Dochița Baltă Zaman care era născută în anul 1903 în localitatea Osmanfaci (actual, Bărăganu) și măritată la Ghelincic (actual, Pecineaga), ambele localități din județul Constanța. În 1972, mamaia s-a mutat în casa părinților mei de la Mangalia și acolo m-a crescut. Plăcinta cu brânza și răvașe era desertul zilelor de duminică. Îmi aduc aminte că nu era zi de 31 decembrie în care, în casa noastră, mamaia să nu facă plăcintă cu răvașe. Când am crescut, eram responsabilă cu scris și împachetat răvașe, apoi am învățat să fac umplutura pentru ca, în final, să fac și foile.”

👉 INGREDIENTE

📌 Umplutura

✅250 g zahăr
✅100 g stafide
✅ rasă de la o lămâie
✅1 esență de rom
✅6 ouă

📌 Foile

✅250 ml apă călduță
✅1 lingură de ulei
✅1 lingură de oțet
✅1 linguriță de sare
✅800 g de făină 000 sau 480

📌 Amestec ce se pune înainte de coacere

✅200 g smântână ELDA de 35% grăsime
✅2 ouă

📌 Răvașe (urări de bine, comice sau personalizate, scrise pe bileţele sau bănuți/bancnote, fiecare împăturit/ă în hârtie de copt; se vor introduce în partea superioară a plăcintei)

🧑‍🍳PREPARARE

1. Amestecă toate ingredientele pentru umplutură. După gust, poți prepara și cu brânză telemea ELDA, dacă dorești o plăcintă mai sărată.

2. Amestecă toate ingredientele pentru foi și frământă până obții un aluat tare. Formează bile (vreo 20) pe care le transformi în turte (le aplatizezi), le ungi cu ulei și le pui la odihnit pe o folie unsă cu ulei, pentru 30 de minute.
Ia turtele și întinde-le cu mâna pe hârtie de copt, plecând circular de la centru spre margine. Mamaia și mama le întindeau pe o față de masă specială pentru plăcintă. Apoi, pune umplutura, fiecare răvaș și rulează fiecare turtă. Rulourile se pun în tava în care ai pus folie de copt și ai tapetat cu ulei.

3. Bate ouăle cu smântână și adaugă amestecul uniform peste rulourile din tavă. Coace la o temperatura de 175°C, timp de 50-60 minute. După ce scoți plăcinta din cuptor, acoperă cu un prosop umed pentru ca partea de deasupra să nu rămână uscată și să o poți tăia cu ușurință.

Poftă bună și noroc la tras răvașul cu mesaj!

Cu drag de #gustdobrogean,

𝐄𝐂𝐇𝐈𝐏𝐀 𝐄𝐋𝐃𝐀, cea recunoscătoare

COPYRIGHT©2021 ELDA LACTATE