PORTOKALOPITA, PRĂJITURA CU IAURT ELDA ȘI PORTOCALE
Chiar dacă în Dobrogea nu cresc măslini și portocali, marea nu este turcoaz precum Mediterana, măcar putem gusta din deliciile grecești.
Astăzi, 𝗽𝗼𝗿𝘁𝗼𝗸𝗮𝗹𝗼𝗽𝗶𝘁𝗮, vestita prăjitură grecească, cu portocale şi iaurt gras 𝗘𝗟𝗗𝗔, de a cărei preparare s-a învrednicit kyria Anastasia din comuna Izvoarele, la vreo 33 km de Tulcea, vatra celei mai mari comunități de greci din zona rurală.
INGREDIENTE PRĂJITURĂ:
400 g foi subțiri de plăcintă (nu foietaj)
300 g iaurt gras 𝗘𝗟𝗗𝗔
100 g smântână 𝗘𝗟𝗗𝗔 de 20% grăsime
5 ouă
200 g zahăr
200 ml ulei de măsline
suc și coajă rasă de la o portocală
o lingură de esență de vanilie
jumătate linguriță de sare
foaie de copt pentru tavă
INGREDIENTE SIROP DE PORTOCALE:
250 ml apă
suc și coajă rasă de la 3 portocale
250 g zahăr
1 baton de scorțișoară
INGREDIENTE DECOR:
o portocală tăiată în jumătăți de felii
frunze de busuioc
MOD DE PREPARARE:
1. Desfă fiecare foaie de plăcintă și așaz-o ca pe o armonică în tava cu foaie de copt. Dacă folosești foi congelate, îți va fi ușor să le sfărâmi direct în bucățele. De aici ai 2 variante: fie le lași peste noapte la uscat (și le sfărâmi a doua zi), fie le usuci 30 minute la cuptorul preîncălzit la 100 grade în acea tavă cu foaia de copt.
2. Între timp, într-un castron mare, mixează bine cele 5 ouă cu praful de sare, apoi adaugă 200 g zahar. Continuă să folosești mixerul până se îngroașă ca o cremă.
3. Continuă să mixezi, adaugă 200 ml de ulei în două tranșe (100 ml cu 100 ml), apoi esența de vanilie, sucul și coaja rasă de la o portocală și, în final, iaurt gras ELDA și smântână 𝗘𝗟𝗗𝗔.
4. Gata cu mixerul! E rândul foilor în prealabil mărunțite pe care le adaugi treptat in compoziția din castron, amestecându-le cu o spatulă până se omogenizează.
5. Răstoarnă toată compoziția în tava (de 30cmx20cm) acoperită cu foaie de copt și niveleaz-o uniform. Decorează cu jumătăți de felii subțiri de portocală.
6. Introdu tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 45-50 de minute, în funcție de cuptor. Este gata când este rumenită și trece testul cu scobitoarea.
7. Între timp, într-o cratiță, pune 250 ml apă, sucul și cojile rase de la 3 portocale, 250 g de zahăr și batonul de scorțișoară. Fierbe pentru vreo 5 minute la foc mediu, amestecând constant. Dupa ce ai stins focul, răcește cratița în chiuveta cu apă rece.
8. Portokalopita este gata! Urmează tăierea în felii care să cuprindă câte o jumătate de felie din portocala de decor. Ia o lingură și distribuie siropul de portocale peste prăjitura din tavă.
Atenție: Siropul fiert trebuie răcit înainte să fie turnat peste prăjitura fierbinte, proaspăt scoasă din cuptor. Dar, poți alege să folosești siropul fierbinte, caz în care prăjitura trebuie să fie răcită complet.
9. Pasul cel mai greu! Lasă portokalopita minim 3 ore ca să se însiropeze bine (ideal peste noapte). Decorează cu frunze de busuioc. Felicitări pentru cine rezistă provocării de a aștepta! Garantat este un deliciu!
Poftă bună, poftă de #𝗴𝘂𝘀𝘁𝗱𝗼𝗯𝗿𝗼𝗴𝗲𝗮𝗻 de la 𝗘𝗟𝗗𝗔!
COPYRIGHT©2022 ELDA LACTATE