img
Header Sidebar Info

PRĂJITURA DOBROGEANĂ GHISMANA

Parcă altfel pornești la drum într-o zi însorită și caldă, către comuna Sarichioi cu a sa cetate Enisala. N-a fost să fie astăzi cu soare, când am dat startul unor noi călătorii cu popasuri la gospodine, în căutare de rețete tradiționale dobrogene, cărora să le descoperim #gustuldobrogean ELDA. Însă, am avut soarele în farfurie, și cald, și gustos, și … dobrogean. Oferit de tanti Florica, gazda noastra de azi, din Sarichioi, care ne-a îmbiat cu … ghismana.

Ghismana este o prăjitură sau coptură transmisă din vremuri străvechi, chiar de pe vremea dacilor, când făcea parte din ritualul paparudelor. Copiii mergeau din casă în casă și adunau ingredientele: ouă, lapte și făină din care o femeie prepara coptura. După ce se jucau paparudele și se invoca ploaia, coptura era împărțită tuturor din sat.
Rețeta tradițională se prepara din colastră (primul lapte dat de vacă după ce a fătat, lapte care este gras și hrănitor).Cum acest lucru e mai greu accesibil, putem apela la iaurt gras ELDA sau sana.

INGREDIENTE:
✔️ 2 litri iaurt gras ELDA sau sana ELDA
✔️ 6 ouă
✔️1 cană de zahar
✔️ jumătate linguriță de bicarbonat de sodiu stins cu suc de lămâie
✔️ zahăr vanilat
✔️400 g făină

MOD DE PREPARARE:
1.Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Bate ouăle cu zahărul și cu zahărul vanilat într-un bol, apoi toarnă iaurtul ELDA sau sana. Amestecă bine.
2. Adaugă faina printr-o sită în timp ce bați, ai grijă să nu apară cocoloașe. Amestecă până se omogenizează. Va rezulta un aluat ca o smântână.
3. Toarnă compoziția într-o formă de ceramică unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt și coace la 180 grade până se rumenește și trece testul cu scobitoarea (cam 45 minute).
4. Nu deschide cuptorul atât timp cât se coace. După ce s-a copt, stinge focul și așteaptă să se răcească în cuptor. Atunci o poți pudra cu zahăr.
Aceasta este rețeta traditională pe care noi am savurat-o azi la Sarichioi.

Tanti Florica ne-a mărturisit că nepoatele sale au ,, îmbunătățit” rețeta adăugând în aluat diverse variante: stafide, nucă, alune, lămâie/portocală rasă. Ba chiar fructe: afine, vișine sau cirese. Sfatul nostru? Gustati, prima dată, rețeta tradițională ca să ii simțiți gustul dobrogean de acasă.
Poftă bună, poftă de #gustdobrogean de la ELDA!

COPYRIGHT©2021 ELDA LACTATE