img
Header Sidebar Info

RIDVAN, CEL MAI BUN PRIETEN AL LAPTELUI DOBROGEAN

Ți-l prezint pe Ridvan, omul care este cel mai bun prieten al laptelui dobrogean. 🍶 Și nu exagerez! Fără el, laptele proaspăt muls nu știe să vină singur la fabrică. 😊 Și nu, nu glumesc!

Nici nu încep bine cocoșii 🐓 să cânte la țară, înainte de răsărit, că Ridvan se înființează la poarta fermei din Cotu Văii și la alte 6-10 ferme din Dobrogea. Conduce o autocisternă din oțel inox alimentar, igienizat. În plus, este și izotermă ca un termos, păstrând temperatura rece a laptelui la 4 ° Celsius.

Înainte de încărcarea laptelui, Ridvan îl supune la examen. Trece sau nu clasa? 😊 Adică laptele adunat în tancul de răcire al fermei este verificat printr-un prim set de probe de analize pentru densitate, aciditate dar, mai ales, absența antibioticelor.

Dacă laptele trece probele pentru un lapte de calitate de la văcuțe sănătoase 🐄, Ridvan încarcă laptele din tancul de răcire al fermei, printr-o pompă, în autocisternă și aplică sigiliul care va fi desfăcut doar în momentul recepției la fabrica ELDA.

După un astfel de periplu zilnic la 6-10 ferme dobrogene, Ridvan își parchează autocisterna în curtea fabricii unde Chiubra, laboranta ELDEI, preia probele de analize de la fiecare fermă dar și de la tot laptele adunat în cisternă și va face alt set de analize mai amănunțite.

Dacă totul este în regulă, Ridvan leagă cisterna de instalația de recepție din fabrică unde laptele se filtrează, se răcește suplimentar, se cântărește și ajunge în tancul de recepție unde așteaptă să înceapă aventura prelucrării. Cisterna este spălată și dezinfectată, fiind pregătită astfel pentru un nou drum în dimineața următoare. 🛣

Cu drag de #gustdobrogean,

ELDA, măiastra laptelui dobrogean