SOLEANCA, CIORBA LIPOVENEASCĂ REVIGORANTĂ
Dacă frigiderul tău încă mai e plin de bunătățile tradiționale ale Crăciunului, nicio grijă. Iată o idee să le transformi într-o ciorbă gustoasă dar revigorantă.
Lipoveanca Natașa din Ghindărești ne-a împărtășit o astfel de rețetă care adună cam tot ce a rămas de la mesele de sărbători în materie de preparate tradiționale cu carne. Ba chiar legenda spune că soleanca, despre ea e vorba, a fost inventată de o gospodină inventivă din Rusia care a transformat toate resturile rămase de la masa copioasă de sărbători într-o zeamă acrișoară dar gustoasă. Seamănă cu ciorba de potroace parcă menită să te trezească din mahmureală și oboseală.
Se prepară repede iar ceea ce o face specială la gust sunt castraveții murați, lămâia și măslinele, care îi dau acel efect revigorant.
INGREDIENTE
500 g de carne de porc sau de vită, cu os sau fără
150 g de carne afumată (mușchi, file sau costiță)
200 g de cârnați afumați
200 g de salam afumat
5 castraveți murați
100 g de măsline negre fără sâmburi
2 morcovi
1 ceapă întreagă și 2 cepe albe tocate mărunt
2 ardei graşi
1 ţelină mică
1 păstârnac
50 ml de ulei de floarea soarelui /măsline
3 linguri de pastă de roșii
500 ml suc de roşii
1 lămâie feliată
6 foi de dafin
1 legătură mică de pătrunjel
sare şi piper boabe și râşnit, după gust
100 g de smântână ELDA de 35% grăsime
PREPARARE
1. Cum faci supa bază pentru soleanca
Într-o oală, pune carnea de porc sau de vită, cu os sau fără și o ceapă întreagă. Adaugă 2-3 litri de apă, sare și piper boabe, după gust, 2-3 foi de dafin.
Când supa de carne începe să fiarbă, ia spuma de deasupra cu o lingură, dă focul la mic și acoperă oala cu un capac. Lasă totul să fiarbă până când carnea este gătită complet.
La sfârșit, ia oala de pe foc, scoate carnea și ceapa din supă. Ceapa o arunci, iar carnea o tai bucățele. Supa bază va ramane în așteptare.
2. Cum gătești soleanca
Încălzește puțin ulei într-o tigaie, apoi pune la călit pentru câteva minute ceapa, ardeii grași, țelina, păstârnacul, toate tocate, alături de morcovul ras pe răzătoarea mare. Amestecă-le din când în când. Adaugă apoi în tigaie și castraveții murați tăiați rondele sau tocați (precum dorești), măslinele feliate, fără sâmburi, peste care torni pasta de roșii și sucul de roșii. Mai călește-le pentru 5 minute și lasă tigaia deoparte.
Ia o altă tigaie, adaugă puțin ulei și pune în ea carnea afumată și salamul afumat tăiate fâșii iar cârnații afumați tăiați rondele. Călește-le până ce se rumenesc ușor și lasă tigaia deoparte.
Te întorci la oala cu supa bază de carne pe care o pui din nou la foc.
Adaugă legumele și afumătura călite din cele 2 tigăi, după care poți pune și bucățile de carne fiartă, pe care deja le-ai tăiat bucățele, alături de o lămâie feliată. Fierbe pentru 20 de minute, la foc mic.
După ce ciorba a fiert, gustă și adaugă sare, piper și foi de dafin. Presară și pătrunjelul verde tocat mărunt, apoi amestecă bine, oprește focul și acoperă oala cu un capac.
Lasă ciorba să se pătrundă bine înainte de a o servi, pentru un sfert de oră, deși e tare greu cu asemenea miros îmbietor.
Servește în farfurie cu o felie de lămâie, pătrunjel proaspăt tocat și smântână ELDA, cât poftește inima ta.
Poftă bună, poftă de #𝗴𝘂𝘀𝘁𝗱𝗼𝗯𝗿𝗼𝗴𝗲𝗮𝗻 de la ELDA!
COPYRIGHT©2022 ELDA LACTATE