img
Header Sidebar Info

SOMN ODIHNITOR PRIN ALIMENTAȚIE DAR ȘI PRIN … RUTINĂ MEDIEVALĂ

Află cum poți să transformi calitatea somnului tău pe timpul nopții cu ajutorul alimentației și a obiceiurilor corecte.

De la combinații delicioase, precum iaurt cu banană înainte de culcare, până la practici inspirate din istorie, descoperă modalități simple de a te bucura de un somn mai odihnitor.

Explorează beneficiile somnului bifazic și inspiră-te din practicile din Evul Mediu pentru un somn regenerant și revitalizant.

Cum să îmbunătățești calitatea somnului cu ajutorul alimentației

Mai întâi, să aflăm!

Iaurtul conține triptofan, aminoacidul care stimulează producția de serotonină și melatonină, doi neurotransmițători implicați în reglarea somnului și stării de bine.

Banana, o bună sursă de magneziu și potasiu, ajută musculatura corpului să se relaxeze și tensiunea arterială să scadă.

Și acum să le aducem împreună pe masă! Și în stomac!

Un pahar de iaurt gras ELDA cu o jumătate de banană, cu 30 de minute înainte de ora de culcare.

Combinația ideală pentru o digestie sănătoasă datorită conținutului de probiotice din iaurt și a fibrei din banane. O digestie bună contribuie la un somn mai confortabil, de calitate.

Bonus culinar!

Un castron cu fulgi de ovăz cu iaurt gras ELDA este potrivit nu numai la micul dejun, cât și seara. Și ovăzul conține melatonină. În plus, furnizează organismului vitamina B6, un alt nutrient care contribuie la instalarea unui somn liniștit.

Bonus cultural!

Somnul bifazic sau segmentat. Cum dormeau oamenii în Evul Mediu

Știai că, din perspectivă istorică, insomnia de la miezul nopții este chiar o reminiscență a celor 2 somnuri (somnul bifazic) din timpurile străvechi până la epoca medievală?

Cartea istoricului Roger Ekirch, „At Day’s Close: Night in Times Past”, scoate la iveală peste 2.000 de referințe în peste 10 limbi, care merg înapoi în timp până în Grecia antică. Despre somnul în două faze se povestește chiar și într-una dintre cele mai cunoscute opere literare din Evul Mediu, Canterbury Tales a lui Geoffrey Chaucer. Francezii vorbeau despre „premier somme”; iar italienii, despre „primo sonno”.

În Evul Mediu, obiceiul celor două somnuri era considerat normal și era influențat de factori precum lumina naturală, ritmul de viață agricol și credințele religioase.

1. Primul somn începea după apusul soarelui, de obicei în jurul orei 21:00 și dura aproximativ 2-3 ore. În timpul acestui somn, oamenii intrau într-o fază profundă de odihnă, care îi ajuta să se recupereze după o zi de muncă grea.

Cu sute de ani în urmă, era obișnuit ca un număr mare de oameni să doarmă în aceeași încăpere, fie că era vorba de o cameră mică sau o sală modestă de han. Cei cu resurse financiare limitate dormeau adesea direct pe pământ sau, în cel mai bun caz, foloseau o pătură uzată sau paie întinse pe podea. Spre deosebire de nobilii care beneficiau de saltele umplute cu pene.

După ce se trezeau din primul somn, oamenii petreceau un timp scurt (aproximativ 1-2 ore) treji înainte de a se culca din nou. Această perioadă era folosită pentru activități mai liniștite, precum socializarea cu membrii familiei, rugăciunea, gândirea, lectura sau dragostea. În timpul acestei perioade de veghe, oamenii serveau adesea o gustare ușoară precum lapte, iaurt făcut în casă sau ceai.

2. Al doilea somn era somnul la care oamenii reveneau după starea de veghe și dura până la răsăritul soarelui.

Cu trecerea timpului și odată cu dezvoltarea iluminatului electric și a revoluției industriale, obiceiurile de somn s-au modificat, iar modelul celor două somnuri a devenit din ce în ce mai rar. Bebelușii însă se nasc cu acest obicei!

Obiceiul de somn bifazic este o practică firească în regiunea mediteraneană, unde mulți locuitori au adoptat această rutină pe tot parcursul vieții lor. Acest aspect este evident în orașe, unde oamenii își iau scurte reprize de odihnă la prânz, cunoscută sub numele de „siesta”, iar multe magazine și restaurante își închid ușile temporar.

5 avantaje ale somnului bifazic sau fragmentat

Somnul bifazic sau fragmentat, în care se împarte perioada de somn în două sau mai multe reprize pe parcursul zilei sau nopții, poate avea anumite avantaje, dar este important să ținem cont că beneficiile pot varia de la o persoană la alta. Iată câteva posibile avantaje ale somnului bifazic:

  1. Îmbunătățirea stării de alertă:

Somnul bifazic poate contribui la menținerea stării de alertă și concentrării pe parcursul întregii zile. Repausul scurt poate reîmprospăta mintea și îmbunătăți performanța cognitivă.

  1. Echilibrarea energiei:

Divizarea somnului poate ajuta la echilibrarea nivelului de energie în decursul întregii zile. Un scurt somn de după-amiază poate combate oboseala și poate oferi un impuls de energie.

  1. Reducerea stresului și a epuizării:

O scurtă pauză de somn poate contribui la reducerea stresului și a epuizării, oferind organismului oportunitatea de a se recupera și de a face față mai bine solicitărilor ulterioare.

  1. Optimizarea performanței fizice:

Pentru sportivi sau persoanele implicate în activități fizice intense, somnul bifazic poate susține recuperarea și optimizarea performanței fizice.

  1. Potențiala reducere a insomniei:

În cazul unor persoane care au dificultăți în a adormi pentru perioade lungi într-o singură repriză, somnul bifazic poate oferi o alternativă și poate contribui la reducerea insomniei.

Așa că, dacă te trezești la miezul nopții, s-ar putea să îți dorești să îți liniștești creierul că este ceva normal și să îți petreci timp folositor pentru a te întoarce la al … doilea somn.

Cu drag de #gustdobrogean,

ELDA, măiastra laptelui dobrogean