img
Header Sidebar Info

VARENIKI-COLȚUNAȘI CU BRÂNZĂ DULCE ELDA (DESERT TRADIȚIONAL UCRAINEAN)

Vareniki sunt colțunașii cu brânză dulce pe care i-am savurat astă vară la Uliana în comunitatea ucraineană a Deltei din Sfântu Gheorghe. N-am apucat să vi-i împărtășesc pentru că i-am păstrat într-un ungher, special pentru ziua de azi când ucrainenii sărbătoresc Ziua Limbii Ucrainene.

De ce am ales să scriu despre o bucățică de gust din sufletul lor? Pentru că merită să fie descoperiți! Eram copil când aflasem despre cazaci citind o carte despre domnița Ruxandra, fiica domnitorului Moldovei, Vasile Lupu, cea care se căsătorise cu un fiu de cazac după ce oastea acestuia atacase Moldova. Limba, istoria și tradițiile lor fac parte nu numai din tezaurul nostru etnic al dobrogenilor dar și al României. Știai că cea mai veche baladă ucraineană cunoscută este despre Ştefan cel Mare?

Aşezarea ucrainenilor în Dobrogea a fost mai întâi refugiu militar când după anul 1775 circa 8000 de cazaci zaporojeni s-au stabilit, cu acceptul Înaltei Porţi, în zona Deltei Dunării. Fugeau de represaliile țarinei Rusiei, Ecaterina a II-a, care le distrusese Sicia Zaporojană, una dintre primele societăți democratice din lume.

Apoi, până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, spre acest tărâm populat la început de cazaci, s-au îndreptat ţărani destoinici din zonele de sud ale Ucrainei, cu rost de a scăpa de iobăgie şi de recrutarea în armata ţaristă, ocupându-se cu agricultura, pescuitul, vânătoarea şi creşterea animalelor. Dacă auzi de haholi în zona Deltei, să știi că despre ei este vorba.

Ce am mai aflat de la Uliana a fost că ucrainenii iubesc smântana pe care o servesc la diferite feluri de mâncare, inclusiv la VARENIKI.
Află mai jos cum să pregătești colțunași în stil ucrainean!

INGREDIENTE pentru VARENIKI:

Pentru aluat:

✅500 g făină cernută

✅2 ouă

✅250 ml apă caldă

✅sare (jumătate de linguriță)

Pentru umplutură:

✅un ou

Pentru servire:

✅250 gr smântână ELDA

✅Sare după gust

✅Unt topit (cam 50 gr)„

Cum prepari VARENIKI?

1. Într-un castron, prepară un aluat obișnuit din făînă, 1 ou, apă caldă și sare. Frământă bine aluatul și pune-l să se odihnească cam 30 minute.

2. Amestecă brânza proaspătă ELDA cu celălalt ou și cu sare.

3. Întinde cu sucitorul o foaie subțire de 3-4 mm din aluat pe un blat pudrat cu făină și taie cercuri cu ajutorul unui pahar pe care le umpli cu amestecul de brânză. Pliază în formă de semicerc și lipește bine fiecare coltunas pe margine ca să nu se desfacă la fiert.

4. Fierbe colțunașii în apă clocotită cu un praf de sare până se ridică deasupra apei (aproximativ 10 minute).

5. Scoate-i din apă când sunt gata, clătește-i cu apă rece, amestecă-i cu unt topit și servește-i cu smântână proaspătă ELDA deasupra și dulceață de cireșe sau vișine sau chiar miere.

Din categoria trips & tricks pentru VARENIKI: Se pot păstra și în congelator dar aranjați să nu se lipească între ei și se fierb când ai nevoie.

Poftă bună, poftă de #gustdobrogean de la ELDA!
гарний апетит!

COPYRIGHT©2021 ELDA LACTATE