img
Header Sidebar Info

YAYLA ÇORBASI – CIORBĂ TURCEASCĂ CU IAURT ELDA ȘI MENTĂ

E sărbătoare în comunitatea musulmană din Dobrogea, începe Kurban Bayram.

Cu drag am primit invitația de a reveni la büyük anne (bunica) Aylin din Amzacea, cea care anul trecut ne delecta cu deliciul ayran cu iaurt ELDA. De data asta, ne-a așteptat cu yayla çorbasi, ciorbă turcească de iaurt  ELDA cu mentă.

Iaurtul chiar este un ingredient important în bucătăria turcească. De fapt, cuvântul yogurt din limba engleză provine de la cuvântul turcesc yogurt.

Si tot de la turci a ajuns și yayla çorbasi în bucătăria noastră dobrogeană. O ciorbă gustoasă, sățioasă dar și sănătoasă în același timp.

INGREDIENTE:

✅ 400 g iaurt gras ELDA
✅ 1 ou
✅ 60-70 g orez (o ceșcuță)
✅ un litru de apă sau supă de pui
✅ 2 linguri unt
✅ 1-2 linguri mentă uscată
✅ sare, după gust
✅ Opțional, sumac turcesc sau suc de la o lămâie

 

🧑‍🍳PREPARARE:
  1. Într-o oală, adaugă, pe rând, iaurtul gras ELDA, oul și ceșcuța de orez. Amestecă-le bine, apoi toarnă apa puțin câte puțin.
  2. Pune oala pe foc, amestecă din când în când și lasă la fiert până observi că orezul este aproape gata ( orezul se mai umflă și după ce îl iei de pe foc).
  3. Adaugă sare, după gust, apoi ia oala de pe foc.
  4. Într-o tigaie, topește la foc mic cele 2 linguri de unt. Ia tigaia de pe foc și presară în unt 1-2 linguri de mentă uscată. Răstoarnă untul aromat cu mentă într-un castron.
  5. Ia câte un polonic din ciorba din oală, adaugă peste untul aromat cu mentă din castron și amestecă. Procedează la fel de vreo 4-5 ori.
  6. Începe să torni compoziția din castron cu polonicul înapoi în oală și amestecă ușor. Toată această strategie este menită ca să nu se brânzească ciorba. Trebuie să devină ușor cremoasă și să dea 2-3 clocote, nu mai mult, să nu se ,,taie”.
  7. Când e gata, acoperă vasul 10 minute și apoi poți servi yayla corbasi presărând în farfurie sumac turcesc (este un piper acrișor pe care îl găsești la raionul de condimente). În lipsa lui, dacă preferi ca ciorba să fie mai acră, poți turna suc de lămâie în farfurie.

Poftă bună de #gustdobrogean de la ELDA!

Mübarek Kurban Bayramınızı sevdiklerinizle beraber sağlıklı ve huzur içinde geçirmenizi dileriz.

(Vă dorim o sărbătoare a sacrificiului plină de liniște și sănătate, alături de cei dragi).

COPYRIGHT©2021 ELDA LACTATE