img
Header Sidebar Info

SALATĂ ALBĂ CA ZĂPADA (SNEJANKA)

A fost odată ca niciodată, că dacă nu ar fi, nu s-ar povesti.

Azi vă voi spune povestea … unei altfel de Albă ca Zăpada, așa cum am aflat-o în peregrinările mele prin satele din Dobrogea, unde am cunoscut-o pe tanti Ivanka care mi-a împărtășit o rețetă dobrogeană pe care o știe de la bunicii ei care erau de origine bulgară.

Salata Albă ca Zăpada Snejanka (Снежанка) este asemănătoare mai cunoscutului tzatziki grecesc și are o versiune mai lichidă, ca o supă, consumată tot rece, mai ales vara, (uneori chiar cu bucăți de gheață în ea), care în Bulgaria poartă numele de supă Tarator (таратор).

Timp de preparare: 10 minute


Ingrediente #gustuldobrogean (pentru 4 porții):

  • 500 gr iaurt gras ELDA (opțional 200 gr brânză proaspătă ELDA)
  • 550 gr castraveți murați sau castraveți proaspeți
  • 4 căței de usturoi
  • 50 gr miez de nucă
  • Mărar, după gust
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • Sare și piper, după gust


Mod de preparare: 

1. Castraveții pot fi proaspeți sau murați. Dacă folosești castraveți proaspeți, înlătură coaja cu un instrument special folosit la decojirea cartofilor, taie-i cuburi mici și așază-i pe un șervet de hârtie câteva minute, ca să absoarbă apa.

Dacă folosești castraveți murați, nu e nevoie să înlături coaja, însă, după ce îi tai cuburi mici,  îi lași la scurs într-o strecurătoare, măcar jumătate de oră, și apoi îi storci în mână. Tanti Ivanka mi-a spus că aici e secretul salatei reușite: castraveții să fie bine storși.

2. Amesteci bine în sticlă iaurtul gras ELDA

3. Pentru o consistență și un gust fin al preparatului, am încercat să adaptez rețeta de la tanti Ivanka și eu am adăugat și 200 gr brânză proaspătă ELDA.

4. Pisează usturoiul, taie mărunt miezul de nucă sau folosește robotul de bucătărie, toacă mărarul.

5. Pune toate ingredientele de mai sus într-un bol, adaugă cele 3 linguri de ulei de măsline și niște sare și piper, după gust. Amestecă bine și lasă la frigider cel puțin o jumătate de oră, deși știu că nu ai răbdare și vrei să guști cât mai repede. Dar, crede-mă că merită așteptarea! Nu te speria dacă lasă zer, este normal ca la produsele naturale, ,,neîmbunătățite’’ cu amidon, să apară zer.

6. Modelează salata în forme sferice, asemănătoare cupelor de înghețată; eventual, îți poate fi de folos un clește pentru înghețată. Dacă ai un eveniment în familie, decorează cu foi de salată, nuci, măsline, mărar sau pătrunjel. Dacă preferi un platou de catering, poți așeza salata pe felii prăjite de pâine integrală.

Salata Albă ca Zăpada este un preparat ce îl poți servi tot timpul anului!

Poftă dobrogeană, poftă bună!

COPYRIGHT©2020 ELDA LACTATE