CIORBĂ DE VERDEȚURI CU IAURT ȘI SMÂNTÂNĂ ELDA
După festinul sărbătorilor pascale, iată o rețetă proaspătă, ușoară, de primăvară, tocmai bună să ușureze corpul de tot greul meselor îmbelșugate.
INGREDIENTE:
1 legătură ștevie
2 legături de leurdă
1 legătură de lobodă roșie
1 salată verde, medie
1 morcov
1 păstârnac
1 ardei gras roșu
1 ceapă galbenă
1 legătură de ceapă verde
2 litri de apă
1 ou
100 gr smântână ELDA 35% grăsime
200 gr iaurt gras ELDA
zeamă de la o lămâie
ulei
sare și piper măcinat proaspăt
1 legătură de pătrunjel verde
1 legătură de leuștean verde
MOD DE PREPARARE:
1. Spală bine verdețurile proaspete sub jet de apă rece și lasă la scurs într-o sită. Îndepărtează striația principală la leurdă și ștevie și separă frunzele la lobodă. Toacă leurda, ștevia, loboda și salata verde și pune-le într-un bol.
2. Toacă ceapa verde, ceapa galbenă, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras. Într-o oală, călește-le pe toate în ulei, amestecându-le din când în când cu o lingură de lemn.
3. Adaugă apa și lasă să ajungă la punct de fierbere.
4. Adaugă verdețurile din bol și lasă ciorba să fiarbă în clocot, la foc potrivit, 15-20 de minute, până ce legumele și verdețurile se înmoaie suficient.
5. Într-un castron încăpător, bate cu un tel oul cu smântâna ELDA, iaurtul ELDA, zeama proaspătă de lămâie, sarea și piperul măcinat proaspăt. Adaugă pătrunjelul și leușteanul verde, tocate mărunt.
6. Oprește focul de la oala cu ciorbă. Ia din ciorbă, polonic cu polonic și adaugă peste amestecul omogen din castron. Amestecă bine cu telul. Apoi amestecul bine omogenizat îl transferi treptat în ciorba fierbinte, amestecând încontinuu cu polonicul. Pune capacul pe oală și lasă 10 minute pentru întrepătrunderea aromelor.