img
Header Sidebar Info

EUGENIA ȘI SIMONA, URSITOARELE ELDEI

Cum se urseşte brânza proaspătă de vacă ELDA? 🪄🪄

Laptele 🥛din care Nicu voinicu’ ELDEI a biruit balaurii 🦖🦖 (microbii) prin pasteurizare şi a extras grăsimea pentru a obține smântâna, este trecut în cele mai mari vase de inox, unde este așteptat de un agitator puternic, care nu-l lasă deloc să se odihnească.

Când vasul se umple, Chiubra, stăpâna eprubetelor, adaugă în el culturi lactice magice ce încep să trudească pentru a transforma lactoza (zahărul din lapte), a crește aciditatea laptelui și a forma un gust deosebit de proaspăt.

Pentru a obține brânza proaspătă, adaugă și un praf de cheag și totul se liniștește și începe așteptarea. Ceva gustos se naște.

Încet-încet, lichidul se transformă într-o masă compactă, cu aspect lucios, acoperită din loc în loc de o peliculă subțire de zer. A doua zi, este tăiată în bucățele și este coborâtă în alte vase (crinte) cu site de inox, care sunt acoperite cu o țesătură fină din bumbac (sedila).

Cele două ursitoare ale ELDEI, Simona și Eugenia 🪄🪄 ursesc adunând fiecare bucățică de coagul și lasă să treacă zerul limpede astfel încât, cu multă răbdare, ele strâng tot ce este valoros din lapte. Este o lucrare magică ce necesită multă atenție și îndemânare, dar se descurcă foarte bine.😃

La sfârșit, vom avea o brânză fină și pufoasă pe care o așezăm în cutiuțe și o trimitem către voi, gospodinele şi bucătarii nerăbdători să o transformați în plăcinte sau să o puneți lângă smântână pe o farfurie 🍽️ cu mămăligă aburindă.

Cu drag de #𝐠𝐮𝐬𝐭𝐝𝐨𝐛𝐫𝐨𝐠𝐞𝐚𝐧,

ELDA, măiastra laptelui dobrogean