EUGENIA ȘI SIMONA, URSITOARELE ELDEI
Cum se urseşte brânza proaspătă de vacă ELDA?
Laptele
din care Nicu voinicu’ ELDEI a biruit balaurii 
(microbii) prin pasteurizare şi a extras grăsimea pentru a obține smântâna, este trecut în cele mai mari vase de inox, unde este așteptat de un agitator puternic, care nu-l lasă deloc să se odihnească.



Când vasul se umple, Chiubra, stăpâna eprubetelor, adaugă în el culturi lactice magice ce încep să trudească pentru a transforma lactoza (zahărul din lapte), a crește aciditatea laptelui și a forma un gust deosebit de proaspăt.
Pentru a obține brânza proaspătă, adaugă și un praf de cheag și totul se liniștește și începe așteptarea. Ceva gustos se naște.
Încet-încet, lichidul se transformă într-o masă compactă, cu aspect lucios, acoperită din loc în loc de o peliculă subțire de zer. A doua zi, este tăiată în bucățele și este coborâtă în alte vase (crinte) cu site de inox, care sunt acoperite cu o țesătură fină din bumbac (sedila).
Cele două ursitoare ale ELDEI, Simona și Eugenia 
ursesc adunând fiecare bucățică de coagul și lasă să treacă zerul limpede astfel încât, cu multă răbdare, ele strâng tot ce este valoros din lapte. Este o lucrare magică ce necesită multă atenție și îndemânare, dar se descurcă foarte bine.



La sfârșit, vom avea o brânză fină și pufoasă pe care o așezăm în cutiuțe și o trimitem către voi, gospodinele şi bucătarii nerăbdători să o transformați în plăcinte sau să o puneți lângă smântână pe o farfurie
cu mămăligă aburindă.

Cu drag de #𝐠𝐮𝐬𝐭𝐝𝐨𝐛𝐫𝐨𝐠𝐞𝐚𝐧,
ELDA, măiastra laptelui dobrogean