PASCĂ TRADIȚIONALĂ CU BRÂNZĂ PROASPĂTĂ ELDA, FĂRĂ ALUAT
Azi, am preluat laptele, asa cum obișnuim, de la ferme. Ne-am oprit și în satul Amzacea unde am bătut la poarta lui tanti Maria. În paranteză fie spus, țin să precizez că m-am împrietenit, cam peste tot de unde culeg laptele, cu săteni dobrogeni, de diferite etnii, care păstrează tradițiile culinare în Dobrogea și mi-am propus sa vă împărtășesc și vouă din ceea ce aflu.
Tanti Maria a ținut să ne ospăteze cu o bunătate de pască tradițională românească (,,plămădită, dragii babei, cu brânză și smântână d’aia bună de la voi”) și am îndrăznit, astfel, să îi cerem rețeta. Ne-a mărturisit că o știe de la bunicii ei, mocanii bârseni, așa se numeau ardelenii oieri fugiți din Transilvania, zona Racoș – Brașov, tocmai în Dobrogea, din cauza austro-ungarilor, la sfârșitul secolului XIX. Iată cum se face pasca:
Ingrediente:
✔️800 g brânză proaspătă ELDA
✔️12 ouă (se vor folosi 12 gălbenușuri separat si 10 albușuri separat)
✔️200 g unt
✔️150 g smântână 35% grăsime ELDA
✔️3 linguri cu vârf de făină
✔️300 – 400 g zahăr (după gust)
✔️200 g stafide
✔️1 sticluță de esență de rom
✔️3 plicuri zahăr vanilat
✔️coajă de lămâie rasă
✔️1/2 – 1 linguriță sare (după gust)
✔️pentru tapetat tava – o pastă obținută din 50 g de unt și făină
Preparare:
1. Se pune brânza proaspătă ELDA într-un bol de 4-5 l, se adaugă sare, untul (de preferat lăsat la temperatura camerei cu 4-5 ore înainte de a începe prepararea), 12 gălbenușuri, aromele (esența de rom, zahărul vanilat și lămâia rasă), smântâna ELDA, zahărul (după gust), făina. Se amestecă totul foarte bine, cu lingura, până se obține o compoziție groasă cremoasă.(Desigur, noi, gospodinele moderne putem folosi mixerul). Se adaugă stafidele.
2. Se bat separat 10 albușuri (atenție, doar 10, nu am greșit, așa e rețeta) până se obține o spumă consistentă, care se încorporează în amestecul de mai sus.
3. Într-o cratiță sau tavă de cca 4 l se face o pastă din 50 g unt și făină, cu care se tapetează atât pereții cât și fundul vasului (mai gros stratul de pe fundul vasului).
4. Se toarnă tot amestecul în vas (opțional, se poate da cu gălbenuș de ou pe deasupra ca să fie și plăcut ochilor). Se coace la temperatura de 180 grade C (foc potrivit) timp de cca 1,5 ore. Se scoate din formă după ce se răcește.
Vasul poate fi îmbrăcat și cu aluat de cozonac, dacă dorim pască cu brânză în aluat.
Mulțumim, tanti Maria!
Paște Binecuvântat cu #gustdobrogean de la ELDA
COPYRIGHT©2020 ELDA LACTATE