img
Header Sidebar Info

CHERDELE DOBROGENE

Zilele acestea, m-am perindat prin nordul Dobrogei, la Enisala. Dincolo de frumusețea naturii și a cetății genoveze, am fost bucuroasă să aflu alt crâmpei din #gustuldobrogean. Am bătut la poarta mămăiței Alexandrina care m-a întâmpinat cu mirosul de pâine aburindă. O altfel de pâine în formă de plăcintă umplută cu verdeață și brânză sărată.

Mărturisesc că mi-a plouat în gură cât timp am așteptat să se răcească un pic, timp tocmai bun să îmi explice că plăcinta-pâinică se numește CHERDELE DOBROGENE, că rețeta e transmisă din generație în generație și era făcută de gospodine din aluatul rămas de la pâine, pe care-l întindeau cu puțin ulei în foi destul de groase. Tătarii din sat au și ei o variantă de plăcintă cu aluat crescut, brânză și mărar, denumită kirde. Că e preparat dobrogean, că e preparat tătar, nimeni nu s-a pus de acord. Cert este că gustul savuros nu și-l pot adjudeca decât cei care prepară sau împărtășesc asemenea deliciu.

Și cum imi place sa încerc rețetele pe care le descopăr, la revenirea în Constanța, am cerut ajutorul prietenului Onuț Clenciu de la Taste-It Events and Catering/Kupolla Events Mamaia, pentru a prepara rețeta de cherdele dobrogene, folosind lactatele ELDA. Să ducem tradiția mai departe!

✔️Ingrediente :

Pentru aluat:

• 25 g drojdie proaspătă

• 1 linguriță de zahăr

• 300 ml de apă caldă

• 500 g de făină

• 1 jumătate linguriță de sare

• 20 ml de ulei

Pentru umplutură:

• 1 lingură de ulei

• 300 g de brânză telemea maturată de capră ELDA

• 1 legătură de ceapă verde (doar partea verde)

• 1 legătură de pătrunjel proaspăt

• 1 legătură de mărar proaspăt

• 3 ouă mari

Pentru suprafața cherdelei:

• 50 g unt (e necesar și la umplutură)

• 2 ouă

• 2 linguri smântână ELDA de 20% grasime

• 2 linguri lapte pentru subțierea smântânii (opțional-doar dacă folosești smântâna ELDA de 35% grasime)

????‍????????‍????Mod de preparare:
1. Aluatul de pâine.
a) Într-un vas, pregătește maiaua astfel: dizolvă drojdia si zahărul în 100 ml apă caldă, presară un praf de făină (va avea consistența unei creme) şi lasă la dospit la cald 20 minute.
b) Pune maiaua în mijlocul făinii, adaugă restul de apă călduță (puțin câte puțin), sarea, uleiul și frământă pe masa de lucru unsă cu ulei, pentru 5-10 minute, până obții un aluat elastic și suplu, potrivit de moale. Acoperă cu un șervet curat și lasă la dospit la cald pentru o oră sau până își dublează volumul.
2. Umplutura.
Toacă mărunt ceapa verde şi căleşte-o o idee în puţin ulei. Într-un vas, amestecă ceapa verde călită cu brânza telemea de capră ELDA dată pe răzătoare, cu mărarul tocat, cu pătrunjelul tocat şi cu ouăle bătute.
3. Cherdele în acțiune.
Din aluatul deja dospit, taie vreo 4-5 sfere, pe care le întinzi cu sucitorul în foi late sub formă de dreptunghi ( pe blatul pudrat cu făină). Foile nu trebuie sa fie foarte subțiri. Unele gospodine le întind cu ulei pentru că se fac mult mai repede. Dacă alegi calea asta, poți presa fiecare bucată de aluat cu mâinile unse cu ulei.
În mijlocul fiecărui dreptunghi, de-a lungul lui, pune umplutura (2-3 linguri cu vârf din umplutura cu brânză iar deasupra acestei umpluturi pui o bucățică de unt); unește părțile fiecărui dreptunghi pe lățime, strângând toate marginile cu degetele pentru a nu se desprinde în tavă. Așează-le în tava unsă cu unt și porționează cu cuțitul în bucăți egale. Acoperă tava cu un șervet curat şi lasă aproximativ 20 de minute la loc cald. Între timp, încinge cuptorul.
După cele 20 minute de ,,odihnă”, presară cubulețe de unt pe fiecare bucată de plăcintă apoi tava intră în cuptor, la 175 de grade, la foc molcuţ, până când cherdelele încep să se rumenească (cam 30 minute). Pentru că sunt mai groase decât o plăcintă obișnuită, e nevoie ca focul să le ia încet, să se pătrundă, altfel te alegi cu arsură la suprafaţă şi cu cocă crudă la interior.
În acest timp, bate ouăle cu smântână ELDA (dacă alegi smântână ELDA de 35% grăsime care e mai grasă, poți adăuga puţin lapte pentru subțiere). Când vine momentul să scoți tava (au trecut cele aproximativ 30 de minute), toarnă ouăle bătute peste cherdele. Introdu tava în cuptor din nou până când totul se rumenește și miroase divin a copilărie cu bunici din Dobrogea. (alte 10-15 minute).
Așteaptă să se răcească un pic și servește cu o stacană de iaurt rece de capră ELDA.
Poftă bună, poftă de #gustdobrogean!

 COPYRIGHT©2020 ELDA LACTATE