img
Header Sidebar Info

,,TACI ȘI ÎNGHITE” – MĂMĂLIGĂ ÎN STRATURI CU LACTATE ELDA

Rețetă tradițională ciobănească, cu origini ardelenești pe care noi o știm de la străbunica ce s-a strămutat din satul Zăbala din Transilvania pe meleagurile Dobrogei.

Chiar dacă nu am apucat să cunoaștem îndeaproape acest stil de viață păstoresc, el cumva este încă prezent în ADN-ul nostru. Dorul de munte și de înălțimi, bucuria de a întâlni în excursiile montane o turmă de oi și de a schimba o vorbă cu păstorul, totul se pare că atinge niște corzi neștiute din sufletul nostru. Suplinim acest dor cu rețetele ce ne-au rămas și le ducem mai departe cu iubire in familia ELDA.

Pentru mâine de Dragobete, iubește și savurează românește! 😃 Straturi succesive de mămăligă cu brânză și smântână ELDA iar, pe deasupra, cuiburi de ouă ochiuri și cârnați.

👉INGREDIENTE:

✅300 g apă
✅O linguriță de unt
✅700 g iaurt gras ELDA
✅300 g mălai
✅200 g smântână ELDA
✅200 g telemea de vacă ELDA răzuită
✅200 g cârnați deja preparați
✅4 ouă
✅sare după gust

🧑‍🍳MOD DE PREPARARE:

1. Preparare mămăligă:
Pune apa la fiert cu o linguriță de unt intr-un vas de fontă de preferat, adaugă sare și iaurtul ELDA. Amestecă până devine omogen și începe să clocotească.
Presară treptat mălaiul și cu o lingură de lemn amestecă vârtos pentru a nu se forma cocoloașe.
După ce compoziția se îngroașă și se dezlipește cu ușurință de pe vas, oprește focul. Imediat ce ai oprit focul, încorporează smântâna ELDA în mămăligă, amestecând continuu.

2. Asamblare straturi:
Într-un vas pentru cuptor, așază primul strat de mămăligă cu o lingură de lemn, peste care pune o jumătate din cantitatea de telemea ELDA răzuită și câteva bucățele de cârnați.
Urmează al doilea strat de mămăligă pe care îl acoperi cu încă un strat de telemea răzuită și cârnați. La final, ultimul strat de mămăligă cu câteva bucăți de cârnați.
Folosește lingura de lemn pentru a face 4 cuiburi la suprafața ultimului strat de mămăligă, și sparge acolo câte un ou.

3. La cuptor:
Introdu vasul cu mămăligă în straturi în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și lasă-l aproximativ jumătate de oră.

Poftă bună, poftă de gust românesc cu ELDA dobrogeană!

COPYRIGHT©2022 ELDA LACTATE

Articol precedent

Următorul articol