img
Header Sidebar Info

Cum a călătorit iaurtul tradițional armenesc (matsun) din Dobrogea în SUA

Într-un colț pitoresc al Dobrogei noastre multietnice, se ascund povești fascinante și comori culinare care merită să fie împărtășite. Printre acestea, se află și povestea adusă de prietena noastră de origine armeană, Ani, care ne-a dezvăluit din secretele călătoriei iaurtului armenesc, cunoscut sub numele de matsun, din meleagurile Dobrogei în inima Statelor Unite ale Americii.

De-a lungul timpului, comunitatea armeană s-a remarcat prin mici afaceri de familie, pentru abilitățile lor în comerț și prelucrarea bijuteriilor. Armenii din România, au păstrat această tradiție, iar câțiva dintre ei au plecat în lume în două valuri de emigrații organizate de comuniști.

America a fost una dintre destinațiile lor preferate, cu comunități puternice de armeni, mai ales în zona orașului Los Angeles. Povestea spune că armenii deștepți au găsit în America un nou cămin și oportunități nenumărate. Și vei înțelege de ce!

Ani, cu rădăcini armenesti adânc înfipte, a crescut ascultând povești despre cum a ajuns iaurtul armenesc, matsun, în SUA: Fiind de origine armeană, auzisem povești despre dificultatea de a duce în America acea cultură de bacterii lactice necesară pentru a face iaurtul armenesc. Pe măsură ce imigranții armeni intrau pe Insula Ellis, ofițerii le aruncau borcănelele la gunoi, deoarece nu  le înțelegeau importanța. În corespondența cu rudele lor rămase la Constanța, străbunicul meu armean a deplâns faptul că nu puteau nici să cumpere, nici să facă iaurtul matsun tradițional.

Totuși, o femeie armeană deșteaptă a găsit soluția. Cu ochii iuți și ingeniozitate, ea a luat batiste albe curate și le-a scufundat într-un castron mare de iaurt matsun, lăsându-le să se usuce apoi cu grijă. Împachetându-le cu grijă în lenjerie, le-a depus în cufărul de călătorie. La sosirea în SUA, Ani și ceilalți imigranți armeni au putut introduce aceste batiste în laptele cald și astfel au eliberat bacteriile esențiale pentru a cultiva vestitul iaurt armenesc, matsun.

Iaurtul armenesc are un proces de preparare cu totul special, care implică fermentarea laptelui în vase de lut, o metodă străveche ce asigură dezvoltarea bacteriilor probiotice benefice. Acestea îmbogățesc iaurtul cu enzime și nutrienți esențiali, dându-i un gust autentic și un caracter unic.

Chiar dacă variantele comerciale ale iaurtului armenesc sunt acum accesibile în supermarketuri, prepararea tradițională a iaurtului matsun în casa proprie rămâne o opțiune populară și sănătoasă pentru mulți entuziaști ai bucătăriei, păstrând astfel vie această minunată tradiție gastronomică.

Rețeta tradițională pentru prepararea iaurtului armenesc (matsun) în casă

Dacă dorești să pregătești matsun în casa ta, ai nevoie de câteva ingrediente de bază și să urmezi câțiva pași simpli. Această rețetă tradițională îți va permite să obții un iaurt delicios și sănătos în confortul propriului cămin.

Ingrediente:

  • 1 litru de lapte proaspăt (integral sau ușor gras)
  • 2-3 linguri de iaurt cu bacterii active (ca starter)
  • 1-2 linguri de zahăr (opțional) pentru a regla dulceața

Pașii preparării iaurtului armenesc (matsun)

Pregătirea iaurtului armenesc:

Încălzește laptele într-o cratiță până aproape că ajunge la punctul de fierbere, apoi lasă-l să se răcească la o temperatură potrivită pentru fermentare (aproximativ 43-45°C).

Adaugă iaurtul cu bacterii active și amestecă bine pentru a asigura distribuția uniformă a acestuia în lapte.

Dacă dorești să îndulcești iaurtul, adaugă zahărul și amestecă bine.

Fermentarea iaurtului armenesc:

Toarnă amestecul de lapte și iaurt într-un recipient de sticlă sau de lut curat și acoperă-l cu un capac sau un prosop curat.

Lasă amestecul să fermenteze la temperatura camerei timp de aproximativ 6-8 ore sau până când obții o consistență cremoasă și un gust acru plăcut.

Refrigerarea și servirea iaurtului armenesc:

După ce iaurtul a atins consistența dorită, pune-l la frigider pentru a-l răci și pentru a opri procesul de fermentare.

Servește matsun rece, simplu sau cu fructe proaspete, miere sau alte arome preferate.

Prepararea tradițională a iaurtului armenesc (matsun) în casa proprie este o modalitate minunată de a experimenta autenticitatea și gustul acestui produs lactat tradițional.

Tradiția iaurtului armenesc este o comoară a bucătăriei și culturii armenești. Cu o istorie îndelungată și o tehnică de preparare autentică transmisă din generație în generație, iaurtul armenesc este mult mai mult decât un aliment – este o reprezentare a identității și tradiției armenilor.

Gustul său unic și proprietățile nutritive deosebite îl fac să fie apreciat și căutat în întreaga lume. Descoperind și apreciind această tradiție autentică, ne conectăm cu istoria și cultura Armeniei, savurând în același timp un produs hrănitor și gustos.

Este un apel către fiecare iubitor de mâncare să exploreze  această tradiție care aduce o bucurie autentică pentru simțuri și îngrijește de sănătatea noastră. Și, de ce nu, este o recunoaștere a bogăției de care se bucură Dobrogea, unde tradițiile se împletesc în armonie, oglindind frumusețea unui mozaic cultural înfloritor.

Cu drag de #gustdobrogean,

ELDA, măiastra laptelui dobrogean