NICOLETA, ZÂNA AMBALAJELOR ELDA
Și povestea laptelui dobrogean în fabrica ELDA continuă… Iată prin ce aventuri mai trece!

După ce Nicu voinicu` i-a biruit microbii, laptele dobrogean ajunge într-un rezervor mare și curat de inox, unde Chiubra, stăpâna eprubetelor, adaugă ingredientele magice de culturi lactice, la temperaturi de 25-45° C.
Acestea transformă zahărul din lapte (lactoza) în acid lactic și, implicit, laptele în produsele lactate cu gustul specific: iaurt, sana sau chefir.


Mai departe, apare în poveste, Nicoleta, zâna ambalajelor. Ea urmărește cu ochi de vultur amestecul magic care ajunge într-o mașinărie mare și complicată ce îl introduce în sticle PET, mai inainte curățate perfect cu ajutorul luminii ultraviolete.
Până să se dezmeticească prea bine
, laptele dobrogean este dozat în sticlele care primesc un capac sigilat, o etichetă frumoasă iar un jet puternic de cerneală scrie data până la care produsul lactat iti poate încânta gustul.

Bagheta zânei Nicoleta este în butoanele electronice ale mașinăriei magice unde totul se întâmplă automat astfel încât nici măcar un microb să nu se poată apropia de laptele prețios.

Sticlele cu laptele dobrogean sunt grupate în baxuri și toate ajung în camera termostat, unde stau cuminți la căldură (25-45°C), timp de 3-4 ore.
Și, astfel, culturile lactice desăvârșesc magia transformării laptelui în iaurt, sana sau chefir.

Reapare în poveste Chiubra, atentă să testeze produsele pentru ca acestea să fie vâscoase și cu un gust dulceag, acrișor. Are o misiune la fel de grea ca mersul pe sârmă, pentru că foarte ușor poate apărea balaurul cu gustul acru intens, care să strice intreaga magie.

La final, laptele trece prin aventura frigului la 4° C, care coboară asupra culturilor lactice și le oprește din acțiune.
Gata cu magia! Putem striga bucuroși: lume, lume, avem iaurt, sana, chefir!
Pfiuu! Încă un lot-capitol bifat din poveste!

Cu drag de #𝗴𝘂𝘀𝘁𝗱𝗼𝗯𝗿𝗼𝗴𝗲𝗮𝗻,
ELDA, măiastra laptelui dobrogean