img
Header Sidebar Info

NICU VOINICU` ELDEI

El este Nicu voinicu` nostru din povestea ELDA care se luptă cu microbii din lapte 🍶 mai ceva ca eroul din basme. Gluma-glumă dar să știi că fără Nicu în echipa noastră, laptele nu s-ar transforma în produsele lactate care ajung pe masa ta.

Prin ce probe de aventuri trece eroul laptelui, Nicu voinicu`?
În primul rând, contează echipamentul de luptă, nu-i așa? Nu intră în fabrică fără să se îmbrace din cap până în picioare cu halat alb, bonetă, cizme speciale, ochelari de protecție și mască. Și are și ,,armele” pregătite. ⚔

🛡 Curățirea laptelui

Prima probă este una de ,,acomodare” cu ,,dușmanul” și anume de curățire a laptelui în care Nicu folosește un utilaj pe care puține fabrici îl au: curățitorul centrifugal unde laptele este rotit cu 8000 de rotații pe minut ( 133 de rotații pe secundă), care elimină orice particulă străină din lapte astfel încât nevoia de tratament termic e redusă la minim.

🛡 Corectarea conținutului de grăsimi

A doua probă este una ușoară în care Nicu are o joacă serioasă cu laptele: corectarea conținutului de grăsime, numită de unii producători standardizare, iar de alții normalizare. Corectarea grăsimii se face, după caz, prin adăugarea de smântână proaspătă în laptele mai slab, prin amestecuri de lapte ori prin extragere de smântână („smântânire”) din laptele prea gras.

🛡 Omogenizarea

Urmează apoi proba de omogenizare în care Nicu se folosește de alte ,,arme”, de omogenizatoare la presiuni mari care transformă particulele laptelui în unele mult mai mici și mai asemănătoare celor din laptele uman. Grăsimea nu se mai separă de restul laptelui (atenție, separarea este un defect de fabricație). Laptele omogenizat devine mai alb, mai opac, cu gust mai persistent de lapte proaspăt și mai digerabil de către copii, bolnavi și bătrâni.

🛡 Pasteurizarea

La final, proba de luptă pe viață și pe moarte. ☺ Pasteurizarea distruge toți microbii din lapte și face ca acesta sa fie sigur pentru sănătatea omului. Nicu setează pasteurizatorul la temperaturi cât mai joase pentru a proteja enzimele și vitaminele din lapte. NU folosește temperaturi înalte UHT – Ultra High Temperature (temperatură foarte înaltă), cele care distrug atât microbii cât și enzimele și vitaminele iar laptele devine un aliment mort. Interesul lui este să obțină un lapte ,,viu”, hrănitor, să omoare intrușii dar nu și laptele. ☺

Și, după astfel de probe, Nicu oferă triumfător un lapte pe placul ELDEI măiestre care se va apuca cu drag și spor să îl prelucreze pentru a-l transforma în bucate gustoase și sănătoase din povestea ELDA: iaurt, sana, chefir, smântână, brânză proaspătă, brânză Făgăraș, telemea.

Cu drag de #𝗴𝘂𝘀𝘁𝗱𝗼𝗯𝗿𝗼𝗴𝗲𝗮𝗻,

ELDA, măiastra laptelui dobrogean