img
Header Sidebar Info

PAPANAȘI CU DULCEAȚĂ DE AFINE

Obișnuim să preluăm laptele și de la tanti Sofia din Chirnogeni. Nu are vaci multe însă se bucură că surplusul de lapte din bătătură ajunge pe mâinile bune ale ELDEI. Și are grijă să ne și răsfețe cu ,,tătî bunătatea”. Mai ales azi, de ziua Sfintei Marii.

Nu-i așa că v-am făcut poftă de papanașii din poză? Nu, nu sunt cei ai dânsei. Pe ai dânsei i-am mâncat de îndată, n-am apucat să facem poze, atât de gustoși erau.

Dar am primit rețeta cu care se lăuda de la bunica pripășită prin Dobrogea, din zona Moldovei. Cei de la RESTAURANT ZODIAC au preparat rețeta și zău că are același gust (regăsiți papanașii în meniul lor dacă nu aveți răbdare acasă). Noi credem că rețetele vechi, transmise din neam în neam, păstrează sufletul oamenilor în gust. De aceea ne-am și propus să culegem rețete ,,cu suflet”.

Iată rețeta:

Ingrediente pentru 10 papanași (5 porții):

✔️ 500 g brânză proaspătă ELDA,

✔️ 2 ouă,

✔️ 1 ½ linguriță bicarbonat de sodiu,

✔️ 3 linguri zahăr,

✔️ coajă de lămâie rasă,

✔️ esență de vanilie sau zahăr vanilat,

✔️un praf de sare,

✔️ făină 150 g-250 g (în funcție de mărimea ouălor și consistență aluatului),

✔️ 150 g smântână ELDA de 35% grăsime,

✔️ 150 g dulceață de afine (sau orice altă dulceață, după gust)

????‍????????‍????Mod de preparare:

1. Amestecă într-un bol brânza proaspătă (atenție! Brânza proaspătă ELDA nu are zer, de aceea nu e necesar sa o scurgeți), ouăle, zahărul, bicarbonatul de sodiu, sarea și aromele (coajă de lămâie rasă, zahăr vanilat sau esență de vanilie) până obții un amestec omogen.

2. Adaugă făină până obții un aluat pe care îl poți modela într-un șnur gros cam de 1-1,5 cm.

Trucul de la tanti Sofia: frământă aluatul doar până ce amesteci toate ingredientele. Atât. Cu cat frămânți aluatul mai mult, cu atât papanașii vor ieși mai denși și mai puțin pufoși.

3. Taie șnurul modelat și realizează inele pe care le prăjești în baie de ulei încins, la foc mediu și pe care le scoți pe o farfurie cu șervet de hârtie ca să se absoarbă uleiul.

4. Tot din aluat realizează și biluțe pe care le prăjești în ulei încins, la foc mediu. Acestea vor sta peste inelele prăjite. Scoate-le din baia de ulei atunci când au o culoare galben auriu.

5. Pune smântână ELDA peste inelele fierbinți, adaugă biluța de aluat fierbinte pe fiecare inel, pune iar smântână și acoperă totul cu dulceață de afine sau orice altă dulceață, după gust.

Poftă bună, poftă de #gustdobrogean de la ELDA!

COPYRIGHT©2020 ELDA LACTATE