img
Header Sidebar Info

SORIN, SPIRIDUȘUL DE LA ELDA

Azi îți scriu povestea celui mai apreciat produs lactat: smântâna ELDA.

Nicu voinicu` de la ELDA separă smântâna din lapte atunci când îl pregătește pentru produse dietetice de tipul iaurtului ușor sau brânzei proaspete.

Acesta este începutul poveștii smântânii care seamănă cu cel al laptelui, însă există câteva diferențe pentru că în smântână se adună mai mulți microbi balauri și aceștia trebuie biruiți de armele lui Nicu voinicu`.

După ce s-a ,,născut” și a fost curățată de balauri, smântâna poate trece prin aventuri ⚔ în care are parte de o echipă de ajutoare.

🛡 Aventura depozitării, răcirii și reglării conținutului de grăsime

Prima aventură este depozitarea și răcirea în tanc până când mașinăriile o extrag toată cu sârg din lapte, apoi îi reglează conținutul de grăsime pentru a obține sortimentul de smântână dorit (smântână de 20 % grăsime, smântână de 27% grăsime pentru gătit sau vestita smântână de 35 % grăsime ).

Totul sub privirea de vultur a lui Nicu voinicu`. 🦅

🛡 Aventura pasteurizării și omogenizării smântânii ELDA

La următoarea aventură, după pasteurizarea la temperaturi și presiuni mai mari, în ajutorul lui Nicu voinicu`, sare spiridușul Sorin. 🧙El este cel care supraveghează îndeaproape mașinăria omogenizator. Este nevoie de mult mai multă atenție și îndemânare pentru a atinge exact acea combinație care să dea consistență cremoasă smântânii.

Atunci când te încântă gustul smântânii ELDA este meritul lui Sorin și a întregii echipe, cea care are mereu de lucru să împlinească dorința ELDEI: smântână cremoasă, gustoasă, acasă pe masă.

🛡 Aventura răcirii și însămânțării smântânii ELDA

Urmează aventura răcirii și însămânțării, unde apare iar ca o boare în poveste, Chiubra, stăpâna eprubetelor. 🧪🧪Ea alege cu grijă culturile lactice magice care dau savoarea smântânii, exact ca aceea pe care bunica ne-o punea în farfurie alături de mămăliguță și branzică.

O noapte întreagă⏳ lucrează micuțele culturi lactice magice, pentru ca, în final, totul să devină neasemuit de gustos și cremos.

Data viitoare, îți voi desluși și ultima aventură a smântânii mele de poveste.

Stai pe aproape!

Cu drag de #gustdobrogean,

ELDA, măiastra laptelui dobrogean